Historia

Elannon Leipätehdas rakennettiin 1923 (arkkitehti Väinö Vähäkallio) ja laajennettiin 1955 (arkkitehdit Jouko Ylihannus ja Paavo Lehtinen). Ennen nykyistä suurleipomoa korttelissa oli 1907 valmistunut leipomo, jota purettiin suurleipomon tieltä.

Leipomotoiminta jatkui kiinteistössä 1990 asti, jonka jälkeen kiinteistö myytiin Senaatille. Senaatti muutti leipätehtaan opetus- ja toimistorakennukseksi vuosina 2001 – 2003. Leipätehdas siirtyi Helsingin Yliopistokiinteitöille (”HYK”) vuonna 2009. Pitkäaikaiset vuokralaiset Balettioppilaitos, Helsingin tanssiopisto, StepUp School ja Opetusvirasto ovat toimineet Leipätehtaalla vuodesta 2003 asti. Ensimmäisiä vuokralaisia 2003 oli myös Kuvataideakatemia, joka muutti toisiin tiloihin 2013. Helsingin Kaupunginteatteri ja Kansalliskirjasto muuttivat Leipätehtaalle omien toimitilojensa remontin ajaksi.

Lokakuussa 2016 kiinteistö osti Christoffer Sundbergin johtama konsortio Cobbleyard Real Estate -yrityksen kautta. Cobbleyard on kokoamassa uutta käyttäjäkuntaa väliaikaisten vuokralaisten muuttaessa takaisin omiin tiloihinsa.

Leipätehtaalla on ainutlaatuisia loft-tiloja, joiden huonekorkeus on jopa 5,5 metriä. Tehdas ilmapiiriä valaisee suuret ikkunat tuoden tiloihin aamu- ja iltapäiväauringon. Loft ilmapiiri inspiroi ja mahdollistaa monenlaista toimintaa.

Lisää kuvia Leipätehtaan historiasta:

arjenhistoria.fi
finna.fi